Tips

Hoe behandel je suikerziekte?

Het behandelen van Diabetes (in de volksmond suikerziekte) is erop gericht om de verschijnselen te laten verdwijnen. Daarnaast is de behandeling erop gericht om en de effecten op de lange termijn te beperken.

De behandeling is vaak in handen van een Diabetes team. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen:

Het ideale gewicht
Je krijgt suikerziekte mede onder controle door te streven naar een gezond gewicht. Je ideale gewicht bereken je met de BMI-index (ook wel Quetelet-index). Je kunt dit berekenen door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat.

Je ideale BMI is minder dan 24 (vrouwen) of 25 (mannen)

Het ideale dieet
Vroeger kreeg je bij een suikerziekte diagnose een streng dieet mee naar huis. Voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat specialisten tegenwoordig niet meer geloven in een streng dieet met afgemeten porties. Het is inmiddels veel meer een advies voor gezonde voeding. Daardoor krijg je meer vrijheid en is suikerziekte geen last op je schouders. Gezond eten is namelijk voor niemand verkeerd.

Het ideale dieet is altijd maatwerk. Bezoek daarom een diëtist.

Het voedingsadvies is gestoeld op algemene richtlijnen voor gezonde voeding. Daarnaast zijn er nog enkele componenten waar je met suikerziekte op moet letten.

Stress
Het vermijden van stress behoeft weinig uitleg. Wel is het handig om je omgeving in te lichten. Je partner kan goed helpen als hij begrijpt dat het vermijden van stress belangrijk is voor je gezondheid.

Activiteit
Je hoeft geen topsporten te doen. Liever niet, want 200 kilometer fietsen is ook een aanslag op je lijf. Wel is het belangrijk om voldoende te bewegen. Beweging is vereist voor je gewicht en verlaging van de behoefte aan insuline

Zorg dat je een vast ritme krijgt. Kies een sport waar je van geniet want dan kost het ook geen wilskracht.

Medicijnen
Als deze bovenstaande tips nog niet voor voldoende resultaat zorgen dat komen medicijnen om de hoek kijken. Met enige regelmaat zal je behandeld arts een controle uitvoeren.

Diabeten type 2: Een arts zal in dit geval tabletten voorschrijven om de bloedglucosewaarde onder controle te krijgen. Als tabletten, stress vermijden en gezonde voeding bij diabeten type 2 niet voldoende helpen dan worden zij ook behandeld met insuline.

Diabeten type 1: Een arts zal diabeten type 1 altijd behandelen met insuline. Insuline wordt meestal met een injectie toegediend. De arts stelt de hoeveelheid en het soort insuline vast.

 

Door Manon, 16 juni 2013

Laat een bericht achter

Suikerziekte Klachten Logo

suikerziekte . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Suikerziekte klachten?

Suikerziekte komt is Nederland steeds meer voor. Het is heel vervelend maar weet dat je hierin niet alleen staat.

Op deze site vind je handige informatie om goed met suikerziekte om te gaan. Onze experts en ervaringsdeskundigen helpen je snel vooruit.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt mensen met suikerziekte.

Reacties